Close Up Hongkong

Close Up Hongkong


In Nederland wordt de mobiele telefoon in het dagelijks leven vooral gebruikt om met elkaar te communiceren. Vaak gaat dit over dagelijkse taferelen zoals boodschappen, sporten, werk of school. Minder vaak gaat het over de politiek en de democratie. Heb jij wel eens een boos bericht gestuurd naar je vrienden dat het niet eens bent met de stand van zaken in Nederland? Vecht jij voor democratie en discussieer jij daar over? Sommigen zullen dit doen, maar de meeste mensen  hier in Nederland houden zich daar niet mee bezig omdat er al een democratie aanwezig is. Hier en daar zijn verbeterpunten die mensen belichten, maar geen rep en roer op straat en op sociale media zoals in de ‘Arabische lente’.


Deze golf van onrust en revolutie in landen zoals Egypte en Tunesie staan onder andere bekend doordat zij sociale media hebben gebruikt tijdens de onrust. Kanalen zoals Twitter en Facebook zijn gebruikt om beelden en meningen te verspreiden over de hele wereld. Iets wat wij ons in Nederland niet kunnen voorstellen. De Arabische lente is breed in het nieuws geweest, maar ken je ook de ‘Umbrella Movement’?

Deze website is als onderdeel van het tweedejaars traject Humanities Honours Programme aan de Universiteit Utrecht door Maja van Eijndthoven, Johanna Schrijvenaars en Manoeska Wuijts. Wij zijn studenten van drie verschillende studies en samen hebben wij experts en studenten geïnterviewd over Occupy Hong Kong. Vanwege de politieke gevoeligheid en begrijpelijke redenen hebben wij besloten deze studenten anoniem te houden. Indien u meer informatie wilt over deze interviews, laat dan een berichtje achter op onze site.Close Up Hongkong is een website met als doel een overzicht te bieden op de recente onrust die plaats heeft gevonden in Hongkong. De website is daarom zo geconstrueerd dat het de bezoeker stap voor stap mee neemt in het verhaal van ‘Occupy Hongkong’ ofwel de sociale beweging die wordt gekenmerkt door de bijnaam ‘Umbrella Movement’. Op deze pagina lees je wat er op de site te vinden is


Politieke achtergrond


Hongkong in the 1950's - Image from Tumblr
Hongkong in the 1950’s – Image from Tumblr

Om de gebeurtenissen beter te begrijpen moet eerst de politieke achtergrond en huidige context van Hongkong worden uitgelegd. Hier zal antwoord gegeven worden op de vragen: Wat is de huidige politieke situatie in Hongkong? Wat voor spanningen zijn er aanwezig?


De Movement


Hongkong during the Umbrella Movement - Photo by T. Ketelaars (Student Utrecht University)
Hongkong during the Umbrella Movement – Photo by T. Ketelaars (Student Utrecht University)

De bezoeker wordt meegenomen naar het begin van de beweging en zal duidelijk worden wat als katalysator heeft gediend voor de onrust. Door het ontleden van de beweging zal duidelijk worden wie de deelnemers precies zijn geweest en wat voor impact ze hebben gehad op het dagelijkse leven in
Hongkong. Kortom het zal hier duidelijk worden wie of wat de Umbrella Movement is, waartegen zij in opstand kwamen en waarom.


De Movement: Social Media


Power to social media- Image from mapexpo.wordpress.com
Power to social media- Image from mapexpo.wordpress.com

Als er dieper gegraven wordt in de gebeurtenissen valt op dat sociale media een grote rol hebben gespeeld binnen deze beweging. Zowel in de wetenschappelijke literatuur als op nieuwskanalen is te vinden dat sociale media veel gebruikt werden tijdens de Umbrella Movement en opvallend genoeg is er veel gerapporteerd over hoe essentieel de applicatie ‘FireChat’ is geweest voor de beweging. Het is niet duidelijk of FireChat daadwerkelijk een grote rol heeft gespeeld tijdens de beweging, maar wel is duidelijk geworden dat sociale media veel gebruikt zijn geweest. Er wordt daarom op deze pagina ook een antwoord gezocht naar welke rol sociale media hebben gespeeld in de Umbrella Movement. Verder wordt de vraag gesteld of FireChat daadwerkelijk een grote rol heeft gespeeld, en zo niet: welke sociale media dan wel?


De Nasleep: De toekomst van Hongkong


Youngster about the movement - Image from cnn.com
Youngster about the movement – Image from cnn.com

De beweging is voorbij en de straten zijn leeg, maar zijn de wensen van de protesterende mensen vervuld? Op deze pagina wordt er gereflecteerd op de beweging en wordt er gekeken naar wat de Umbrella Movement nou daadwerkelijk heeft bereikt. Niet alleen blikken we terug op het verleden, maar kijken we ook naar het heden en de toekomst. Want dat de rust op straat is wedergekeerd  betekent niet dat de Movement over is…

Wat nu?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s