De Movement

Het begin:  Waarom en waartegen werd er geprotesteerd? Een Terugblik.


'Keep the promise' - Image from bbc.com
‘Keep the promise’ – Image from bbc.com

Op de vorige pagina is het duidelijk geworden dat Hongkong een speciale administratieve regio (SAR) is die bij China hoort, maar wel eigen wetten bezit en speciale afspraken heeft met China. Deze afspraken in de Hongkong Basic Law staan centraal in de vraag waarom er überhaupt protesten zijn geweest.


Wie en wat is de Umbrella Movement?


TIME - image from time.comAls reactie op de schendingen van de Hongkong Basic Law riepen democratische leiders eind september op tot sociale onrust en studenten organiseerden bijeenkomsten met elkaar. De eerste reactie was een boycott van lessen door universitaire studenten (Hong Kong Federation of Students of HKFS) en middelbare scholieren (Scholarism). De jonge protesterende studenten en een groep genaamd Occupy Central with Love and Peace (Occupy Central) bundelden hun krachten om mensen te mobiliseren en de straten van het financieel district in Hongkong te blokkeren.

Het gevolg hiervan was dat protesterende menigtes de straten begonnen te vullen, ze namen de straten over en bezetten cruciale wegen rondom het financiële district. Later deden ze hetzelfde in de twee belangrijkste winkelgebieden Causeway Bay en Mong KokZij hadden een belangrijk voorstel: dat de kandidaten voor de verkiezingen van de Hongkong Chief Executive in 2017 open en democratisch moeten zijn in plaats van te kiezen uit geselecteerde kandidaten voorgeselecteerd door China.

Hieruit ontstond een sociale beweging. Een sociale bewegingen kan worden omschreven als “een langdurige collectieve articulatie van verzet tegen elitaire tegenstanders door een pluraliteit van actoren met een gezamenlijk doel” Kortom, het is dus een collectief met een gezamenlijk doel. Er zijn drie hoofdelementen: campagnes, repertoires/tactieken en WUNC. WUNC staat voor worthiness, unity, numbers and commitment. (Ofwel: waardigheid, eenheid, getalen en inzet/betrokkenheid.) Natuurlijk zijn mobiliseringsstrategieën erg belangrijk voor sociale bewegingen, om zo mensen in grote getalen bij elkaar brengen en zichtbaar en hoorbaar te zijn voor de maatschappij. Door de geschiedenis heen is het al duidelijk geworden dat elke sociale beweging deels wordt gevormd door de technologieën van dat moment, zoals druktechnieken, en dit invloed heeft op hun tactieken en mobiliseringsstrategieën. Op deze site bekijken we dit in close-up aangaande de Occupy beweging van Hongkong

De Movement - Image from panorama.it
De Movement: teargas – Image from panorama.it

De publieke woede en de blokkades van belangrijke straten rondom overheidsgebouwen vlakbij het centrum van Hongkong en de commerciële gebieden werden verder gevoed door onder andere het gebruik van traangas door de politie. Doordat de politie traangas gebruikte, hebben veel mensen zich gewapend met een paraplu om het traangas tegen te houden. Mensen gingen massaal met paraplu’s de straten op. Zij verdedigden zichzelf tegen ‘een regen’ van traangas en het is deze actie die heeft geleid tot de bijnaam van de beweging: ‘Umbrella Movement’.

In het onderstaande filmpje reflecteren een aantal studenten uit Hongkong op deze beweging. Zij vertellen over de totstandkoming ervan middels een studentenstaking, en hun persoonlijke ervaring waarom zij wel of niet meededen. Ook reflecteren zij op de betekenis en effectiviteit van de beweging.

Protester - Image from newbloommag.wordpress.com
Protester – Image from newbloommag.wordpress.com
Teargas - Image from stern.de
Teargas – Image from stern.de

Umbrella vs Police - Image from Google.com
De groep Occupy Central en HKFS (Hong Kong Federation of students) hebben beide een belangrijke rol gespeeld in de activiteiten rondom Hongkong. De meest opmerkelijke groep die heeft bij heeft gedragen aan de beweging is toch de groep Scholarism geweest die bestaat uit jonge middelbare scholieren. Occupy Central bestaat uit pro-democratie aanhangers en is opgezet door Benny Tai, afkomstig van the Law School of the University of Hongkong. Occupy Central is dus een algemene beweging voor ontevreden burgers.

De HKFS daarnaast is van origine een geregistreerde studenten organisatie in Hongkong die gerund wordt door commissieleden van verschillende universiteiten. Met andere woorden, de HKFS bestaat uit de verschillende deelnemende studentenverenigingen van alle universiteiten en heeft een commissie die bestaat uit verschillende studenten van de verschillende universiteiten in Hongkong.

Het grootste verschil tussen de drie bewegingen is dat als ze gerangschikt worden op leeftijd aan de hand van participanten en leiders, Occupy Central over het algemeen tot de oudere generaties behoren, de HKFS tot de studenten en jong-volwassenen en Scholarism is tot slot de jongste generatie met vooral middelbare scholieren.

In vergelijking met Nederland is het opmerkelijk dat een grote en diverse groep zoals deze zich heeft kunnen verenigen en samen heeft gewerkt. Vooral jonge studenten hebben geprobeerd de hele stad te mobiliseren en grotendeels is dit gelukt, zoals te zien op vele beelden. Zou dit in Nederland kunnen gebeuren? Zou jij, aan iets soortgelijks in Nederland, mee doen? Wat doe je dan? Gebruik je je telefoon? Zo ja… waarom en hoe? Op de volgende pagina kom je er achter wat voor social media er is gebruikt en waarom.


Bronnen:


Bertolini, L. (2015). # UmbrellaMovement: Some reflections from Hong Kong. Planning Theory & Practice, 16(1), 3-6.

Cheng, J. Y. S. (2014a). The Emergence of Radical Politics in Hong Kong: Causes and Impact. China Review, 14(1), 199-232.

Carty, Victoria. Social Movements and New Technology. New York: Westview Press, 2015.

Davis, M. C. (2014). Hong Kong’s Umbrella Movement and Beijing’s Failure to Honor the Basic Law.

Him, C. C., Lam, C. W., Long, K. S., & Yi, L. Y. (2014). An analysis of the relation between Facebook, political interest and political participation among Hong Kong tertiary students. 

Hoofd-afbeelding copyright: Mart van de Ven

Advertenties

Een gedachte over “De Movement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s