De nasleep: De toekomst van Hongkong

Wat is er bereikt?


Het einde van de beweging wordt gemarkeerd door steeds minder demonstranten op straat. Steeds meer mensen gingen na verloop van tijd weer terug naar het dagelijks leven. De onrust heeft weken geduurd en er heerste een grimmige stemming vol met emoties. Mensen begonnen het vertrouwen te verliezen, wilden simpelweg niet meer, of stopten met steun te betuigen doordat de beweging ook voor non-deelnemers het dagelijks leven belemmerde. Deze hoofdgedachte komt ook naar voren in bovenstaand filmpje.De Nasleep - Image from cnn.comDe kampen zijn nu afgebouwd, de straten zijn leeg, de protesterende mars is opgehouden en het dagelijks leven in Hongkong is weer opgepakt. Na het verhaal van de Umbrella Movement gevolgd te hebben, rest nog de vraag: Wat is er nu eigenlijk bereikt?

Hebben die weken van onrust en protesten impact gehad op de politieke situatie of de mensen in Hongkong? Zoals in veel situaties zijn er meerdere partijen aanwezig,  maar is er vooral een tweedeling te vinden: de pessimist en optimist. Aan de ene kant heeft de beweging volgens pessimisten geen effect gehad omdat de wensen van de protesterende menigte niet zijn vervuld. De politieke situatie is kort gezegd nog steeds hetzelfde en kan de beweging gezien worden als ‘niet de manier’ waarop politieke hervorming bereikt kan worden.

Optimisten zien de beweging als succesvoller en als een eerste stap naar iets groters. Waar beide partijen het wél over eens zijn, is dat de beweging veel mensen heeft doen nadenken over de huidige situatie in Hongkong en hoe het eventueel anders kan. De beweging heeft daarnaast met succes de aandacht getrokken van de hele wereld, het heeft laten zien hoe belangrijk social media kan zijn in het manifesteren en organiseren van protesten en in het verspreiden van meningen en informatie.
De Nasleep - Image from cnn.com1


Hoe moet het nu verder?


De studenten die wij hebben geïnterviewd zijn van mening dat er in de toekomst een kans is dat een andere ‘movement’ op zal bloeien. De visies verschillen in hoe die zal verlopen, al dan niet fysiek, online, groot, klein, vreedzaam of gewelddadig, maar dat de mensen in Hongkong weer van zich zullen laten horen is duidelijk. Wellicht voor, na of tijdens de volgende verkiezingen in Hongkong.


Hoe gaat het nu verder?


Op 18 juni 2015 is er besloten na een debat met de wetmakende partijen dat het hervormingspakket niet wordt aangenomen. Dit pakket zou hebben ingehouden dat er nog maar 2 tot 3 kandidaten werden aangedragen voor de verkiezingen. Dit hervormingspakket werd een valse vorm van kiesrecht genoemd. Het werd een valskiesrecht genoemd omdat de kandidaten niet door het volk gekozen mocht worden. Er zou dan alleen de selecte keuze zijn geweest.

Tijdens het sluitende debat zijn er van de 70 man, al meer dan 24 vertrokken voor het einde van het debat en dat deden ze uit protest. De pro-democraten gaan proberen andere hervormingen te introduceren, maar de kans dat dit lukt is klein.

Met het afwijzen van het hervormingspakket blijft de verkiezingsprocedure hetzelfde als in 2012.  Dat beeketn dat het comite van 1200 man in stand blijft. Om die reden zijn de pro-democraten nog redelijk opgelucht. Ze zijn opgelucht dat er een teruggang in de weg naar democratie is tegen gehouden.


Bronnen:


Hoofd-afbeelding copyright: Mart van de Ven

Garschagen, Oscar. (18 juni 2015). Hong Kong Wijst Plannen voor Vrije Verkiezingen Af. Geraadpleegd op http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/18/hongkong-wijst-plannen-beijing-voor-vrije-verkiezingen-af/.

Hong Kong’s Democracy Debate ( 18 juni 2015). Geraadpleegd op http://www.bbc.com/news/world-asia-china-27921954.

Philips,Tom. (18 juni 2015).Hong Kong Parliament defies Beijing’s Insistence and Rejects ‘Democracy’ Plan.
Geraadpleegd op http://www.theguardian.com/world/2015/jun/18/hong-kong-parliament-defies-beijings-insistence-and-rejects-democracy-plan.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “De nasleep: De toekomst van Hongkong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s